13 Mayıs 2009 Çarşamba

 Ferhan Şensoy

(Bu yazı,  son günlerdeki bir olay üzerine yazılmış olup  İslâmcıların çeşitli konulara bakışı ve yaklaşımına bir örnek oluşturmak maksadıyla kaleme alındı.)

Evet, son günlerde (aslında son aylarda demek daha yerinde olur sanırım),  medyada ara ara  "Ferhan Şensoy darbe yanlısı" tadında haberler çıkıyor. Şaşılası bulduğum bu haber ve bilgileri önce anlayamıyordum kendi adıma. Ancak son günlerde adeta bir "Ferhan Şensoy'a abanma/çullanma kampanyası"  başlatıldı.

Gruplar halinde Şensoy eleştirileri yapanların yazı ve düşünücelerine dikkat kesildiğimde, bu insanların hayatlarında Ferhan Şensoy'u hiç tanımadıklarını,  sadece isim olarak bildiklerini anlamamak için kalas olmak gerekiyordu.

Ferhan Şensoy,  görsel medyada fazla görünen biri olmadığından (veya Türk tv izleyicisinin ayılıp bayıldığı programlara çıkmadığından diyelim), saldırılması risksiz ve kolay bir isim olarak da değerlendirilmiş olabilir.  Tuhaf toplumuz vesselam.

Olay şu: Ferhan Şensoy darbecilerden yanaymış. "Neden darbe olmuyor,  asıl darbe şimdi olmalı"  filan diyormuş vs...

Ben Ferhan Şensoy'un tiyatro ve mizah anlayışına aşina değilim işin doğrusu. Fazla tanımıyorum, yapıtlarını bilmiyorum. Sadece birkaç sene önce, Nebil Özgentürk'ün Bir Yudum İnsan programında izlemiştim kendisi hakkındaki bölümü. Anlatmak istediğim şey şu: Darbeler sırasında sıkıştırılmış, sıkı yönetimlerde tiyatrosu "kontaklanmış" bir adamdan bahsediyoruz. Böyle bir adam neden darbe istesin?


Ferhan Şensoy Mayıs ayı içerisinde yazılı bir açıklama göndererek şunları söylemiş:  (bkz)

"Darbelerle alay ediyorum elbette, ama kendi üslubumla. Ben bir mizahçıyım ve mizah duygusu olmayanlarla anlaşmak çok zor oluyor.
...
Haber, gerçeği yansıtmamakla kalmayıp suçlayıcıdır. 2006'dan beri sahnelediğim Fername oyununda;  'Daha önce yapılan üç askeri darbe ottan boktan sebeplerle yapıldı. Asıl darbe yapmak için geçerli sebepler şimdi var  ama  darbe yapan yok.  Bu ülkenin darbe vakti geldi fakat asker bir şey yapmıyor. 1980'de yapılan darbe sırf Kenan Paşa'nın resim merakından dolayı yapıldı. Darbe yapacaksanız şimdi yapın'  cümleleri oyunun metninde yoktur. Zaten benim üslubum değildir. Bu cümleler, darbelerle alay ettiğim ve sonunda darbe istemediğimi belirttiğim sahneyi,  Eskişehir'de 232. oyunu izleyen bir sivri zekanın yorumudur. Gene haberde belirtildiği gibi o sahnede ne alkışlama ne de salonu terk eden olmuştur. Bu da söz konusu sivri zekanın aynı zamanda yalancı olduğunu gösteriyor. 295 Eskişehirli izleyici şahidimdir. Darbelerle alay ediyorum elbette ama kendi üslubumla mizah yapıyorum. Sonunda da darbe istemediğimi net olarak belirtiyorum. Zaten benim darbe istemeyeceğimi insanların bilmesi gerek."


Şimdi ben anlamıyorum bu dincileri ve İslâmcıları...
Güzel insanlar;  tamam,  siz Zaman gazetenizde, Vakit'inizde okudunuz bu haberleri... Sizi gaza getirmeye çalıştılar. Biri ortaya bir yem atmış belli ki.  Veya mizahtan ya da Ferhan Şensoy'un üslubundan pek anlamayan biri yanlış anladı, haset ve hışımla bir laf ortaya attı. Gazetelerin büyükleri de bu habere atlayıp palazladı ve önünüze sürdü. Sonuçta bunlar Türk Medyası'nda olmayan şeyler değil,  hatta sıradan vakalar.  O çok kötülediğiniz Doğan Grubu Medyası ile aranızda bir fark yok aslında, sadece ayrı patronlara ayrı kapılarda çalışıyorsunuz.  (İşin burası ayrı konu tabii.)

Ancak... Ne diye hayatınızda hiç tanımadığınız, bilmediğiniz, aslında merak da etmediğiniz bir insan hakkında böyle hedef gösterici bir yazı okur okumaz derhal saldırıya geçersiniz?  Elinize geçen her ortamda hemen saldırırsınız o kişiye?  Önce bir muhakeme etmez misiniz?
"Bak şunların demokratlığına!" tarzı  aklı evvel yorumlarla mı artık kendi demokratlığınızı kanıtlar oldunuz?

Bu kadar mı üçüncü şahıslara endeksli ve direktiflerle yaşıyorsunuz siz? Bu kadar mı güdümlü bir füzesiniz? Sıkıştırılmış ve adeta patlamaya hazır bir bombasınız?


Ekleme:   Yazının başında "İslâmcılar" demiştik ama Ergenekon yandaşlarının da konunun üstüne atlama-zıplama bakımından onlardan pek bir farkı yokmuş meğer.  Onlar da Ferhan Şensoy'u darbe destekçisi görüp  göklere çıkartmak ve  "Helal olsun!"  gazlamaları gibi beyhude çabalar içerisindeler  :p


1 yorum:

canilecanan dedi ki...

Ergenekon davalarının ilk parladığı dönemde  "darbeci tiyatrocu"  diye üzerine çullanılmaya çalışılan bir kişiydi.

'İşsizler de cennete gider' oyununda  "Sizin karakolun da mutlaka (the) cemaate bağlı bir imamı vardır" lafı,  kutsal değere hakaret var gereği derhal yapıla timinin radarına girmiş.  İspiyonu alan Zaman gazetesi,  Mart 2012'de söz konusu oyundan  "Bakanlık destekli oyunda Başbakana hakaret, Ergenekon'a ise övgü var"  diye bahsetmiş;  Aksiyon dergisi ise  "Ferhangi bir şeyler deyip geçiştirilemez ki! İdeolojisini sanata bulaştırmaktan kaçınmayan Ferhan Şensoy"  gibi ifadelere sayfalarında yer vermişti.
(Yıllarca  'demokrasi'  üzerine yoğun yazılar ve savunular yapmış basın-yayın kuruluşları olduklarını da ekleyelim bunların.)
İşte bu demokrasi pıtırcıklarına birkaç gömlek büyük gelen bir adamdır Ferhan Şensoy.