12 Temmuz 2009 Pazar

  Michael  JACKSON


Michael Jackson'ın ölümünün ardından okuduğum en etkileyici yazı, Ekşi Sözlük'te  katil balina'nın yorumuydu.
"Michael Jackson uzunca bir süre önce ölmüştü.  Bugün bir kalp krizi ile tekrar yaşamaya başlamış."
(katil balina -  26.06.2009 02:08,  #16393120)

"Ölümüyle kendi içimizdeki acımasızlıkla bir anlık yüzleşmemizi de sağlayan bu adam  (çünkü onun artık ölmesini istiyorduk),  hafızasında 80'leri canlı olarak barındıran ben ve nesildaşlarım için  80'lerin artık iyice uzağımızda olduğunu ve giderek yaşlandığımızı,  varlığının yanı sıra gidişi ile de hissettirdi"  demiştim daha önce.

Ne var ki MJ'in ölümüne üzülmedim hatta sevindim bile, zira ölmesini diliyordum içimden. Daha ne kadar düşecekti ki? Bundan fazlasını görmeye katlanamazdık bence. Ölümünün ertesi günü sekreterinin çıkıp  "Michael'ın herkese borcu vardı"  dediği bir adamdan bahsediyoruz. Yaşasaydı daha da batacaktı,  üretemedikçe eriyecekti...
Hatta belki de bilerek kendini bu kadar ilaçlara zorladı.
"Kendisi 90'ların ortasında ölmüştü. Neden arkasından şimdi ağlandığını anlamadım. Arada gazetelere hilkat garibesi kıvamında resimleri, hakkında birbirinden saçma dedikodular çıkan,  eski yaratıcılığından yoksun bir iki albüme imza atan bir adam vardı evet.
Ama o adam Michael Jackson değildi.
Sanatçı hayatı bittiğinde değil,  sanatından uzaklaştığında ölür.

Artık son 15 yıldır inzivaya çekilmiş, sanatından kopmuş insanlar ölünce "aaayyy vayyy vah vah!" demeyi bırakın, yeter."    (ssg  -   08.07.2009 18:45 ~ 19:18,  #16454736)



Şahsi görüşüm, 1995 yılında çıkardığı HIStory albümü ile bittiğidir. Ki bunu o zaman da söylemiştim. Ne var ki kızların "Maaaykıl Mayyyykıılllllll!!!" diye inlediği, medyanın var gücüyle MJ'i Pepsi turlamalarıyla pompaladığı dönemlerdi. Medyanın gazı kesilince kızların çığlıkları da dindi tabii... Sonra da aynı medya üzerinden Jackson'ın çocuk tacizinden sağlık sorunlarına uzanan çöküş haberleriyle donatılmaya başladık.

Neyse, konuyu dağıtmayalım.  Sene 95'te  Jackson  yukarıdaki albümü çıkarmıştı.  Tam adı:  "HIStory:  Past, Present and Future,  Book I"
Breh breh!  :p

Acayip reklamının yapıldığını ve pompalandığını iyi hatırlıyorum.
Ahmet San  aracılığıyla Türkiye'ye de gelince  (23 Eylül 1993),  Türk medyasının da ilgisi arttı doğal olarak şarkıcıya.  Çok sükse yapmış olan  Dangerous  albümü  ve  Pepsi konser turlarından hemen sonraki albümdü.  Beklentinin çok yüksek olduğu,  devasa pazarlama bütçelerine sahip bir projeydi.    Türkçe'deki matematik karşılığıyla:
"Best Of  +  birkaç yeni şarkı  =  2 CD"  formülasyonu idi.
Söz konusu albüm çok çok büyük paralar harcanarak, her klip çekilen şarkısına çok büyük paralar akıtılarak yapıldı.  Zaten görüntüsü yeter şöyle bir alıcı gözüyle bakarsanız.  İki CD'den oluşan kutu, megalomanyak bir kapak...  "Bir sanatçının asla 'oldum' dememesi gerek"  diyerek bu konuyu kapatayım,  zira açıklayamadığımı fark ettim şimdi  :P

Sonuç olarak albüm beklenen ilgiyi görmedi.  (Ne kadar bekleniyordu biliemiyorum tabii ama o kadar masraf için  "Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez"  diye düşünmüştür kapitalizmin çarkları.)  Ve bir Allahın kulu da çıkıp,  "Böyle albüm ismi mi olur la?!"  dememiş olacak ki, 80'lere ait olan bu abartma özelliği,  adeta boku çıkarılarak 90'ların sonunda icra edildi Michael Jackson tarafından ve üzerinden.
Ancak ben burada asıl,  albümdeki bir parçadan bahsetmek istiyorum:




Adı  "Scream".
Dünyadaki en pahalı video klip bu şarkıya çekildi.
(7 milyon dolar bütçeli,  sayıyla 7.000.000$)
Ve gerçekten ilginç bir klip.  Zira bu kadar masrafa ne bilindik bir parça oldu ne de bir şeye benziyordu.

Ama bana asıl tuhaf gelen,  şarkının adı  "Çığlık"  olmasına rağmen;  klipte Michael'ın da kız kardeşinin de zerre çığlık taklidi yapamamış olması,  sadece dişlerini göstermekle yetinmiş olmalarıdır.  YouTube'ta bu şarkıyla ilgili yapılmış bazı yorumlar:

"Bu videonun neresinde 7 milyon gitmiş?"
"Bu kadar para,  en pahalı klip,  ama sadece 700.000 izleyici ha?"
"Klip güzel değil çok karışık. Ama şarkı güzel."

(Merak eden için liste gelsin:  Most Expensive Music Videos)



Velhasıl uzun lafın kısası, Michael abartılıca şişirilmeye başlamıştı 90'larda.  Buna bir de estetiklerle şişen, büzüşen, delinen, rengine renk katan  (renginden renk çalan)  derisi ve virtigello muydu neydi o hastalığı da eklendi.
Living With Michael Jackson adlı belgeselde kendisiyle yapılan söyleşide  "Ömründe sadece iki kez estetik operasyon geçirdiğini (burnu için)" söylemiş bir Ademoğlu.  "Kendi yalanınıza inanmaya başladığınız an batmaya başladığınız andır" diyerek sıkıcı bir tespit yapalım bu noktada.
Ve Michael zokayı yutunca her adımında batmaya başladı. Bu tarihten sonra bir tek "Stranger in the Moskow" şarkısı dikkat çekiciydi bence. Ki onun klibinde de bir kadından farkı yoktur. Görüntüsü iğrençtir, adeta metamorfoz geçirmiştir.  Görüntüsü ile şarkıları arasında belirgin veya belli belirsiz bir uyumsuzluk vardır.


Bütün büyüklerde belli bir zamandan sonra böyle bir yalnızlaşma, tanrılaşma;  kısaca gerçeklikten kopuş gerçekleşiyor galiba.
Esaslı bir Michael Jackson hayranı değilim, ama kendisinin çoğu zaman çocukluğuyla ilgili şeyler anlattığını iyi biliyorum.  "Arabamla bir parkın yanından geçiyorsam, çocukları izleyip ağlarım"  gibi laflar ediyordu söyleşilerinde mesela. Çocukluğunu özlediğini filan.
Onun esas özlemi çocukluğuydu zira.  Henüz çok küçükken içine girdiği müzik endüstrisi ile yaşayamadığı çocukluğu.
Burada durup biraz "yalnızlık"tan bahsetmek istiyorum.  İster Jackson gibi bir star olun,  isterse sıradan bir insan fark etmez;  bir insan hayatında nitelikli yalnızlık yaşıyor ise,  depresyona an be an sıkı bağlarla yakınlaşmaya başlar.  Hafızamız  neşeli ve güzel anlarımızdansa  acılarımızı, hayal kırıklıklarımızı, onurumuzu kıran şeyleri, elde edemediklerimizi ve özlem duyduklarımızı anımsatır bize. Bu dönemde paylaşabileceğimiz,  beraber eğlenebileceğimiz,  zaman geçirebileceğimiz doğru kişiler de yoksa yanımızda;  iş hayatı da kötü gidiyorsa;  bunlara bir de sağlık sorunları eklenince durum vahim olur.  Michael Jackson için de böyle bir durum olduğuna inanıyorum.


Henüz anaokul çağındayken sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, turnelere çıkan bir çocuktan bahsediyoruz.  Abileriyle birlikte yer aldığı  The Jacksons  grubunun maskotu gibi gözüküyor YouTube'daki kliplerde. Sadece görsel olarak değil,  işitsel (ses) olarak da sevimli bir maskot. Çok duyarlı ve yumuşak bir ses tonu var.  Çocukken bile insan duygularını etkileyen aşk şarkılarını  ince bir hisle,  etkileyici  ama bağırmadan okuması, hareketli yapısı ve ilginç dansları dikkat çekmiş sanırım.  20 yaşında dünya çapında bir star olan bu adamın,  kırklı yaşlarına gelip yalnızlaştığında da çocukluğunu ve ilk ergenlik çağlarını şiddetle özlemesi şaşırtıcı değil.

Sonuçta her sanatçı gibi o da kendi yapıtlarıyla hatırlanacak.
Biliyorsunuz Michael Jackson Amerika'da çok daha büyük bir fan kitlesine sahipti.  ABD'nin temsil ettiği olumlu değerleri en iyi ve en masum şekilde,  hem de en popüler olacak şekilde anlatmış olması dikkat çekici özelliğidir.  Sevdiğim ve özel bulduğum bazı şarkılarını liste halinde toparlıyorum şimdilerde. Aşağıda bu listeden bazı alıntılar bulacaksınız.




MISCELLANEOUS

"Sadece 2 kez burun ameliyatı olduğunu, başka bir estetiği olmadığını"
doğalmış gibi davranarak söylemiş biri.

Psikolojik ruh halini yansıtan şaşırtıcı bir görseldir yandaki.




*  "İnsanlar bronzlaşmak için solaryuma gidiyor.  Burada bir endüstri akıyor, büyük büyük paralar... Ve insanlar beyazken siyah oluyor. Tüm bunlar sorun edilmezken ve doğal olarak gerçekleşirken  benim beyazlaşmam da..."   gibi bir cümle kurdu ki bu da enstantane kıvamında idi.
Bu kadar patalojik olduğuna inanamadım bir an.




* Çocukken ağaçlara tırmanmayı çok severmiş ama babası buna izin vermezmiş.  Kendisine "baba" olarak değil  ismiyle hitap etmelerini istermiş çocuklarından. Karşı konulmaz bir şekilde içimden ona "daddy"  demek isterdim  ama hiç diyemezdim,  gibi cümleler kurardı.

Bazı şeyler sadece psikiyatristinizle sizin aranızda  veya  yalnız sizde kalmalı.  Eğlence sektörü açısından önemli bir vurgu. İnsanlar acımaya başladıkları biriyle artık eğlenemezler.



* The Jacksons  grubunun,  Triumph  adlı insana korku veren, simgesel bir albüm kapağı vardır.  Sonracıma  Torture  (İşkence)  gibi ezoterik video klipleri de...


* Annesi  Yehova Şahidi  imiş.


* Michael Jackson  çok duyarlı yapısı olan,  ince biri (idi).
Ergenliğe girişinde kızların hoyratça bazı tavırlarıyla karşılaşmış sanırım.  Ki kızlar sosyal hayatta çizilen tablolardaki gibi incelikli ve kibar olmayabiliyorlar.  Kendi gözünde ise  "Bir çocuk işçi"  gibiydi sanki.  Yani çocukluğunu hiç yaşama fırsatı verilmemiş gibi anlatırdı kendisini.  İnsanların ellerinden tutup çocuklarını anaokuluna götürdüğü yaşlarda o stüdyolarda imiş bir yerde;  ilkokul çağlarında da turnelerde...
       Görüldüğü gibi,  kimseye nimetler altın tepsi içinde sunulmuyor. Bedelini ödüyorsun bir yerde.  Sonra yıllar geçip çok yalnız kaldığında, o bedeller ve nimetler depresyon olarak tekrar geri çıkartılıyor senden.



* 80'lerin çocuk-ergen ikonlarından Brooke Shields  ile özel bir arkadaşlıkları vardı.  Shields, ikisinin de çok ünlü ve çocuk yaşta şöhreti yakalamış olmalarının,  sevgiye açlıklarının  ve  tabiatlarındaki benzerliğin onları birbirlerine yakınaştırdığını söylerdi.
    (Foto:  Aralık 1984)


Yazmayacaktım ama...  (Bu blog başlığında amacım  "King of POP"a dair her bilgiyi paylaşmak değil elbette, zaten bu mümkün de değil.) Michael Jackson'ın Diana Ross'a büyük bir hayranlığı vardı. Güçlü ilham aldığı ve hep özel olarak kalbinde tuttuğu biri.
Yanda,  bir söyleşisinden bölüm.




* Dangerous  albümü konser turlarını Pepsi sponsorluğunda yapmıştı.
Sürekli reklamlardaydı. Özellikle Türkiye'ye gelme zamanlarında içimiz dışımız  Pepsi reklamları ile dolmuştu.
Bir yandan Claudia Schiffer'lı  Cindy Crawford'lı Pepsi reklamları, bir yandan Maykıllı... Yerle yeksan olmuştuk adeta!

Kampanya sözleşmesi bittikten sonra yaptığı bir röportajında,  
"Hayatı boyunca Pepsi'yi ilk ve son kez reklam filmleri çekilirken içtiğini"  söylemişti.  Sanatçılar sponsorların kuklası olmamalı tabe, yazık.

     (Bu arada albüm kapağının özgünlüğü ve yüklü sembolizme dikkat!)




* MJ  belli bir dönemden sonra sahne kıyafetleri ve giysilerinde askeri çizgileri fazlaca kullanmaya başladı.

Yanda, şimdinin Alzheimer hastası Reaganlar ile Beyaz Saray'da  (1984'te)...

(Resmin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)



* Henüz anaokul çağındaki küçük bir çocukken sahne ve ışıklar ile tanışan Michael Jackson,  15 yaşlarındayken söylediği şarkılar ile insanları  (ve bugün teknoloji sayesinde bu eski şarkıları dinleyebilen bizleri) duygulandırırken;  o yakışıklı, kendi halinde, çok yetenekli başarılı bireyin yerine neden  bembeyaz tenli ve inanılmaz yapay burunlu beyaz bir ucubeyi koydu?  Bunu kendi adıma hiçbir zaman anlayamayacağım.



*  İşte benim kendi zevkime göre öluşturduğum  MICHAEL JACKSON müzik listesi.  Linkler ayrı bir sekme halinde YouTube'a açılıyor.
(Ve maalesef bazı şarkılar telif sorunları yüzünden sürekli siliniyor)

  1. Thriller
  2. I Just Can't Stop Loving You
  3. One Day in Your Life   (Benim için özel bir şarkısıdır.  Ne yazık ki Türkiye'den YouTube izleyenlere sürekli copyright sorunları veren, mecburen bu çirkin videolara bizi hapseden bir oluşum var)
  4. Liberian Girl
  5. Gone too soon
  6. The Way You Make Me Feel
  7. Don't Stop Til You Get Enough   (MJ  "popun kralı"ydı  ama söylediği bazı şarkılar ve şarkı söyleme şekli ile pop tarzından uzaklara ulaşıyordu)
  8. Smooth Criminal   (Bad albümünden-1987)
  9. Stranger in Moskow  (1997)
  10. Billie Jean
  11. Dangerous
  12. In the Closet
    (Naomi Campbell  hiç yaşlanmayan bi kadın. Mesela bu videoda 21 yaşında,  ve hâlâ sanki aynı yaşta!
    Tabi bu klibin  Herb Ritts  gibi  "siyah-beyaz"  bir ikonun elinden çıktığını yeri gelmişken ekleyelim.)

  13. Will You Be There
  14. Leave Me Alone
  15. Michael Jackson & Paul Mccartney  -  Say Say Say
    Yıllar sonra  (2006'da)  bu parçayı Hi-Tack grubu cover'ladı  (bkz). Arada kalmış bu şarkıyı da böylece keşfettim.  Orijinali ise Michael'ın en kendi halinde olduğu klip.
  16. Human Nature
  17. Beat It
  18. Kafadan bir MJ karması - Tribute
Ve bonus olarak:   We are the World  klibi  :)




NOTLAR:   Yazıdaki alıntılarda geçen imla düzenlemeleri bana aittir.
Ve Wikipedia çok faideli bir kaynak  :)
MJ hakkında yazılmış bir iki yazı da bonus olarak gelsin:
1)  "Ölümünün tam zamanıydı"   Yıldırım Türker, 12/07/2009, Radikal İki
2)  "Jackson'ın dünyaya sunacak kendi ölümü kalmıştı sadece"   Neslihan Acu, Medyatava.


History,  Scream

12 yorum:

canilecanan dedi ki...

Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama, az önce takip ettiğim bir Facebook hesabında Michael Jackson ile ilgili şöyle bir bilgiye denk geldim:

"Yıllar önce MJ'nin Türkiye'ye gelip Topkapı Sarayı'nda bulunan padişah tahtına oturarak klip çekmek istemesi ancak devlet büyüklerimizin MJ'ı bu harika reklam fırsatını teperek reddetmesi, MJ'ın sinirlenip gitmesi ve aradan bir kaç yıl geçince o tahtın saray müdürü tarafından yağmurlu bir havada lojmanına taşınarak sıradan bir koltuk haline getirilmesi? Bunlar ancak Türkiye'de olur."
http://www.facebook.com/arzach/

Unknown dedi ki...

Bu adam hakkinda gercekten kayda deger hic bir sey bilmedigin belli.Ne diye cok biliyormus gibi bu yaziyi yazmissin anlamadim.Cok ama cok yuzeysel ve onyargili kulaktan dolma bilgiler ile ve objektif olmayan bir dusunce ile ukala sekilde yazilmis sinir bozucu bir yazi okudum sadece.

canilecanan dedi ki...

Ben 80'lerde bir çocuk olarak MJ'in sevdiğim şarkıları, 80-90'larda çıkardığı çok meşhur albümleri ve konser turları üzerine kendi blog sayfamda resimli bir yazı derledim. 80'lerin ikonlarından birini anmadan geçmek istemedim. Hala da arada bu sayfayı açar, bazı şarkılarını linkler sayesinde arama yapmadan kolayca dinlerim. Dangerous albümü kapak tasarımına bakarım, (91'de ilk elime aldığımda da yapmıştım bunu), ve her baktığımda değişik şeyler görürüm, asla sıradan değildir.
Neylersiniz ki "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var", benim payıma da gıcıklık düşmüşse ne âlâ!
Objektif bakış açınızla sizin not düşmek istediğiniz bir bilgi varsa çekinmeyiniz güzel insan.

canilecanan dedi ki...

>"Virtigello" ne be!  Hastalığının adı "Vitiligo" imiş. LOL

>Doktoru Conrad Murray,  Michael Jackson'ın ölümüne kasten sebebiyet vermekten suçlu bulundu.  Güçlü bir anestezi ilacı olduğu söylenen propofol  adlı kimyasal ajanı  (yüksek dozda)  şırınga ettiği ve iğneden sonra hastaya gereken tedaviyi uygulamadığı tespit edilmiş.  4 yıl'cık bir hapis cezası da almış-mış.

Bir başka  "kendi doktoru tarafından öldürülmüş Amerikalı şöhret"  hakkında aforizmalar okudunuz. Hoşçakalın!

Unknown dedi ki...

Abi kesinlikle katılıyorum

Unknown dedi ki...

Abi 2 burun 1 çene estetiği olmuştır başka estetik yok suratında tamamen yaşlanma ve hastalığının etkisi aptal aptal konuşmayın 90ların ortasında bitti dediğin adam ölene kadar dünyada bestseller albümler yaptı ölene kadar tüm albümleri 1. Sıradaydı sadexe bir dönem amerikada kendiaine atılan bir iftira yüzünden bir numara olamadı

Unknown dedi ki...

Sizin o "ucube"sıfatına koyduğunuz insan,Dünya ya her yönüyle salt sanati ile değil damgasini vurmus gercek bir sanatcidir.Oturma organiyla kulaktan duydugu bilgileri paylasmak yerine,kanserli cocuklara sinema salonun kurdurtmustur kendi ciftliğinde.Yaptigi bağıslar ve sayısız nedenlerden guinness rekorlar kitabinda adi vardir KING THE POP un.Topkapi sarayinda tahta oturmadigindan TR'yi terketmemistir örneğin.Tek basina,koskaca bir örgüte kafa tutmus,yozlasmisligin ve insanligi esir alan bagnazligin elestirisini yapmistir sarkilarinda.Insanlari renk dil din irk ayirdetmeksizin sevmiş,çevreye duyarli olmaya yoneltmistir tum dunyayi.Lutfen artik gelişen yuzyilda insanlari dis gorunusunden oturu yargilamayi birakin.Sevmeyin ama saygi duyun en azindan!Ve unutmayin ki sizin o çirkin sifatlari yakistirdiginiz adam icin hala bir seyler yapmaya calisan insanlar var.Onun muzikleriyle hayata tutunmus bir cok hastaligi yenmis sayisiz kişiler var...Sahsima sayisiz seyler katan KING OF THE MUSIC MICHAEL JACKSON,I LOVE YOU MORE MICHAEL...WE MISS YOU MUCH

Unknown dedi ki...

Allah razı olsun kardeşim sizin gibi vicdanlı insanlar olmasa bu vicdansızlar insanı bir çırpıda harcar. Michael Jackson senin rüyanda bile göremeyeceğin aklının duracağı kadar merhamet, vicdan sahibi ,etrafına duyarlı, üreten gerçek üstü bir insandır.

Unknown dedi ki...

Bu yazı sinirlerimi zıplattı. Bu kadar vicdansız ukala bir yorum olamaz. Sevmeyebilirsin ama bu kadar hakaret neyin nesi. Bir kaç kulaktan dolma yalan haberle neler yazmışsın. Michael Jackson sadece dans edip şarkı söylemiyor. Eğer sadece bunu yapsaydı unutulup giderdi. Onun kişiliği, duruşu, insani yönü, duyarlılığı, üretkenliği onu ölümsüz yapan. Her dinden her ırktan her renkten insanın kalbini kazanmış. Estetik olmuşta, rengini açmışta.. Ya estetik ameliyat olmak sana niye bu kadar dokundu. Rengini açmak diye bir ameliyat henüz bulunmadı. Medyada her duyduğun doğru değil. Örgüte kafa tuttu, hayır dedi maşanız olmayacağım, iftiralarla itibarını zedelemek istediler. Ama onu gerçekten tanıyan seven hayranları bu asılsız iftiralara itibar etmez. Altın çamura düşünce altın değersiz oldu demezsin. O tarih kitaplarına geçecek bir insan. Binlerce insana hayat vermiş yoluna ışık tutmuş. Senin gibi vicdansızlar onu yok edemez. Seni çok seviyorum michael

canilecanan dedi ki...

Evet,  Yorumlar bölümündeki girişlerle yazı zenginleşmeye devam ediyor,  bu sayede benim yazıyı yıllar önce yazarken gözümden kaçan şeyler de ekleniyor. Olumlu veya olumsuz olsun,  samimiyetle, bilgi de içeren birşeyler yazan herkese teşekkür ederim.

Bu arada eklemek isterim ki Michael Jackson'ın ölümünün 10. senesinde kendisi ile ilgili yeni bir belgesel ile adı yine gündemde  (Leaving Neverland/2019).  Belgeseldeki çocuk tacizleri iddiaları ile bu mevzu tekrar geri sardı.  Bazı kişiler sosyal medyada MJ'in şarkılarını dinlemeye devam edeceğini söyleyenleri bile çarmıha geriyor,  adeta kılıçlar çekildi.
Bence tüm bu gelişmelerin belki de tek güzel tarafı,  dünya toplumlarında çocuk tacizine karşı bir duyarlılık ve tepkinin geliştiğini görmek.

canilecanan dedi ki...

Normalde bu tarz konularda şahsi görüşlerimi yazmak hoşuma gitmiyor ama... Bilemiyorum.  Dün gece aklıma gelen düşünceler beni yordu,  ben Michael Jackson'ın sistematik şekilde çocuk tacizi suçu işlediğine inanmıyorum açıkçası.  Bununla birlikte psikolojisi iyi değildi,  her süper dev gibi o da çok yalnızdı ve kendi yalanlarına inanıyordu.
Tabii ki gerçeği yüce Tanrı bilir.  Ancak en azından şunu net olarak biliyoruz ki;  Michael pek çok şarkısında Tanrı sevgisini,  evet  sevgi ve merhameti,  yardıma muhtaç olanlar ve ezilenlerle dayanışmayı,  doğaya karşı bir sorumluluğumuz olduğunu,  hassas ruhlara karşı kırıcı olmamayı işledi.  Benim hazırladığım MICHAEL JACKSON müzik listesinde dahi bu tarz pek çok şarkısı var.

Enes dedi ki...

Yazdıklarınız inanılmaz derecede yanlış. Micheal Jackson'a ilgi hiçbir zaman azalmamıştı. Adamın 2009'da ki konser biletleri sadece 5 saat içinde tükenmişti. Öldüğü zaman internet çökmüştü, cenaze törenini tam 1 milyar kişi seyretmişti, MJ öldüğü zaman intihar eden onlarca hayranı vardı. İletişim imkanlarının bu kadar gelişmemiş olduğu zamanlarda bile dünyanın en tanınan insanıydı. Din ve inanış olgusu olmadan bütün insanlığa mal olmuş tek insandır Micheal Jackson.