23 Ocak 2009 Cuma

   Kurtlar  ve  Köpekler

Zannedilenin aksine,  kurtlar pek insanlara saldırmaz.  Ama köpekler saldırır. Bunun için onlara "insanoğlunun en büyük dostu" denmiştir; iki parça et karşılığında canavarlaşabildikleri  ve  emirlere tam itaat ettikleri için.



Avrupalı toplumlar,  kim bilir neden,  tarihin anlamlı zamanları boyunca kurtlarla ilgili korku ve nefret dolu efsaneler türetmişlerdir.  Kırmızı Başlıklı Kız'dan  canavar Kurt Adamlar'a değin,  edebiyat ve şiir üzerine yazıp söyledikleri ortada...

Oysa yüksek yapılı hayvanlardan olan kurtların insanlara saldırması ile ilgili rapor edilmiş pek bir durum yok.  Belki bir kaç yaralama, insanların onları bölgelerinden yok etme projeleri sonrasında artan saldırganlaşma olayları, kadın ve çocuklara zarar vermeleri, birkaç vahşi saldırı... Ne var ki kurtlar normal şartlarda insanlara yaklaşmıyor. Kısaca, saygı duydukları varlıklara bulaşmıyorlar.  Kışın zor zamanlarında köylere inebiliyorlar evet,  besili hayvanları avlamak için.

Sosyal bir komünite halinde yaşayan kurtlarda,  "dışlanma"  ciddi bir mevzu olmalı ki,   kurt ölümlerinin ortalama %40'ı diğer kurtlar tarafından parçalanma sonucu oluyormuş.  Ayrıca belirli bir bölgedeki hakim kurt sürüsünce dışlanmış olan yabancı kurt/kurtlar,  var olabilmek için insanoğlunun yaşadığı yerleşim birimlerine çok yakınlaşıp tehlikeli şekilde avlanarak saldırganlık yaratabilmekte imiş.  Yani uzun lafın kısası, kurtlarda "background"  konuşuyor.

Yüksek yapılı, saldırgan, güçlü ve vahşi olmalarına rağmen;   insan ile arasındaki sınırı hep koruyan ve dağlarda kendine ait bir dünyası olan kurtlarla ilgili medeni toplumların korku ve imha projeleri jeneratörlüğü ise yüzyıllardır devam etmekte.  Amerika Birleşik Devletleri'nde,  belirli eyaletlerdeki çiftçilerin kurt avcılığına soyunmaları sonucu,  ekosistemin tarumar edilmesi ile  geyik  (ingilizce: elk, moose)  sayısındaki patlama gibi geyik olmayan durumlar...
(EDIT  -  Bakınız:   Kurtlar,  Nehirler ve Doğayı nasıl değiştirdi?)

Bir de  Burt Reynolds'ın  oynadığı  "Time of the Wolf / Kurdun Zamanı" (2002)  diye bir sinema filmi vardır ki,  bir zamanların efsanevi erkek ikonu olan bu ünlü aktörün botoks denilen illetin yeni kurbanı olduğunu ilk defa orada görmüştüm,  kurtların bahanesine...   (Madamizm ekolü  -  pillow face)


Gelelim en baştaki meseleye:

Kurtlar insanlara genelde saldırmaz,  ama köpekler saldırgandır demiştim. Bunun için köpeklere  "insanoğlunun en büyük dostu"  denmiştir.  İki parça et karşılığında canavarlaşabildikleri için.
Düşünün ki, yeryüzünde  açlık ve kendini korumak (güvenlik)  sebebi dışında  sırf zevk için başka bir canlıyı öldüren bir insan bir de köpek var.  Bazen köpekler açlıktan ve karın doyurmaktan değil;  sırf canları öyle istediği ve bundan zevk aldıkları için öldüren hayvanlardır.  Özellikle sokak köpekleri sabahın ilk saatlerinde sürüler halinde terör estiririrler.  Yeni doğmuş kedi yavrularını boğazlamak  ve dişleriyle bir köşeye fırlatıp atmak rutin icraatleri arasındadır.  Bazen kedi leşlerinin yolların kenarına  yahut  kaldırıma düştüğü olur.  Birkaç saat sonra oradan geçen insanlar,  kanlı manzarayı görüp sürücülerin kulaklarını çınlatır.  Pek kimseciklerin aklına gelmez bu vahşette parmağı olan insaoğlunun en büyük dostları.


Hiç yorum yok: